BIEREN LATEN RIJPEN >>> ideaal = Kerstbier !

Wij hebben KERSTBIER laten rijpen!

Dit weekend proeverij van de rijpere : ‘GAULOISE CHRISTMAS’

Niet alle biertypen zijn geschikt om te laten rijpen. De bieren die wel goed te rijpen zijn voldoen aan één of meer voorwaarden die nodig zijn.

ALCOHOL bijvoorbeeld. Dit zorgt voor een natuurlijke conservatie, waardoor negatieve verouderingssmaken geen kans maken. Logisch eigenlijk, gedestilleerde dranken zijn ook goed houdbaar.

RESTSUIKERS kunnen ook erg belangrijk zijn. De suikers in het bier veranderen het mooiste van smaak. Bitters verdwijnen naar de achtergrond waardoor de suikers extra naar voren komen. Hetzelfde gebeurd bij oude port, of sherry. Het is dan ook niet gek dat gerijpte bieren ons doen denken aan deze dranken.

ZURE BIEREN rijpen ook mooi. Lambic en Gueuze bijvoorbeeld, zijn door spontane gisting zuur geworden. Vergaan kunnen ze dus praktisch niet meer. De smaak kan echter wel gebalanceerder en zachter worden.
Als we bovengenoemde voorwaarden nemen komen we tot de conclusie dat veelal donkere, zwaardere bieren goed te rijpen zijn, alsmede kriek-lambic of (oude) gueuze.

Soms is het juist hierom leuk om te experimenteren. Dus kom zeker dit weekend eens proeven van onze rijpere Gauloise Xmas!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *


vijf + 5 =

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>